Ποιο είναι το burger το σωστό?

Κατηγορία: θα μάθεις πολλά δίπλα μου Γράφτηκε από τον/την Μανόλης Κοκολάκης / Comment count: 1 Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2015 11:55

Βλέπω ότι η μόδα με τα burgers έχει εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη στο Λεκανοπέδιο (κ όχι μόνον) την τελευταία 2ετία. Αυτή κ παράλληλα το έτερον της ήμισυ,  η εξάπλωση των Escape Rooms σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Γυρνάω στο φαί όμως. Όσο πιο κοντά στο Αμερικανικό burger τόσο το καλύτερο.

Ποιά είναι όμως η ειδοποιός διαφορά η οποία θα αξιώσει ένα burger να βρεθεί στην 1η θέση του λεγόμενου κ #burgerquest που τρέχω την τελευταία 4ετία όπου σταθώ κ όπου βρεθώ, σε σχέση με ένα μέτριο συνδυασμό μπιφτεκιού ανάμεσα σε 2 αφράτα ψωμάκια?

Ξεκινάμε από τα βασικά, αυτά δηλαδή που κάνει λάθος το 80% των αντίστοιχων καταστημάτων εστίασης.

Το μαρούλι (iceberg) στο κάτω ψωμάκι κομμένο σε 2 κομμάτια είναι το πρώτο κ βασικό. Πολλοί βάζουν ένα ολόκληρο μαρουλόφυλλο το οποίο ξεχειλίζει από τα ψωμάκια.. Κόφτε το ρε παιδιά στην μέση να μην το δαγκώνουμε με τους κοπτήρες μας κ μένουν πράσινα κομματάκια κολλημένα στην βιτρίνα.  Από πάνω του η στρογγυλή λεπτή (ή μήπως λεπτή στρογγυλή δεν θυμάμαι την σειρά των επιθετικών προσδιορισμών που μάθαινα προσπαθούσε να μου μάθει η κυρία Στρατιδάκη, Φιλόλογος στο 9ο Γυμνάσιο Πειραιά (#uber_alles)) φέτα ντομάτα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις ένα μεγάλο ABORT στις τουρλού-τουρλού σαλάτες που περιέχονται σε ορισμένα ευφάνταστα burgers. Μία φέτα παγωμένου τραγανιστού μαρουλιού είναι υπεραρκετή.

Επίσης, ακριβώς πάνω στο μαρούλι κ όχι από κάτω κ συνάμα επάνω στο ψωμάκι, τοποθετείται μία μέτρια ποσότητα από barbeque sauce ή ketchup αναλόγως με τα κέφια. Ειδάλως το κάτω ψωμάκι παπαριάζει κ χάνει την συνοχή του. ΘΜΠΔΜ η φάση στο σημείο αυτό.

Συνεχίζω με τα απολύτως απαραίτητα που όπως σωστά φαντάζεσαι είναι το τυρί διπλής στρώσης καθότι μη φαν άλλων σαλτσών και το κρεμμύδι. Το κρεμμύδι είναι μεγάλη υπόθεση θα το αναλύσω ενδελεχώς καθώς είναι τεράστιο asset για ένα burger που σέβεται τον εαυτό του το κρεμμύδι. Οι μορφές που μπορεί να απαντηθεί μέσα σε ένα burger πολλές. Είτε σε ροδέλες μέσα στο burger, είτε πανέ, τα λεγόμενα κ onion rings, ή ακόμη-ακόμη καραμελωμένα. Το τελευταίο είναι αυτό που προτιμώ κ λιγότερο. Οπότε με όλη αυτήν την “πρασινάδα” στο burger είναι έτοιμο να ισοσταθμίσει την κρεατίλα κ να τρως μία μπουκιά, μισή κρέας μισή πρασινάδα.

Πάμε τώρα στα εύκολα. Παίρνουμε τις 2 φέτες από το ψωμάκι για το burger κ βάζουμε μια φέτα cheddar μόνο στο πάνω κομμάτι. Βάζοντας τα ψωμάκια να ζεσταθούν κ μόλις η φέτα cheddar ίσα-ίσα μαλακώσει τα βγάζουμε από την ψησταριά. Το όμοιο κ για μία φέτα cheddar πάνω από το μπιφτέκι. Για κάποιον περισσότερο εναλλακτικό, β αντιπρότασή μου είανι η αντικατάσταση του cheddar με κάποιο άλλο είδος τυριού με λιγότερη έντονη μυρωδιά. Αυτό γιατί το cheddar μου θυμίζει πάντα natsos σε σινεμά άσε που καλύπτει κ την μυρωδιά του φρεσκοψημένου κιμά. Η καλύτερη εναλλακτική όλων Γραβιέρα ημίσκληρη Χανίων. Την έχω όντως δοκιμάσει σε burger κ είναι κάτι το εξαιρετικό.

Κ μιας κ πιάσαμε το θέμα κιμάς, δεν πρέπει να είναι συμπαγής όπως τα μπιφτέκια της γιαγιάς. Το burgerτο σωστό δεν είναι τόσο σφιχτό όπως είναι τα σπιτικά μπιφτέκια. Επίσης το ψήσιμο medium-well σημαίνει medium προς το well κ όχι well.

Απαραίτητες οι τηγανητές πατάτες όχι βραστές/ ψητές κ.λπ. που πολλά μαγαζιά της πόλης έχουν υιοθετήσει. Τηγανητές, μάγκες, στην χειρότερη country style ή shoe string (πολύ ψιλοκομμένες σαν κορδόνια).

Το ψωμάκι τώρα. Από φούρνο του Πειραιά να ναι κ όπως να ναι.. Πλάκα κάνω. Το θέλω πολυτελείας αφράτο κ μπριός.

Τέλος, έλεος πια με τις σάλτσες. Μία μέτρια ποσότητα ketchup ή bbq sauce είναι αρκετή. Όχι άλλη μαγιονέζα.. Όποιος θέλει να επιπλέει το μπιφτέκι του σε σάλτσες μπορεί να βάλει μετά μόνος του. Δεν ισχύει εδώ το μετά την απομάκρυνση από το ταμείο πωςτολένεπαρακάτω.

Thank for sharing!

About The Author


Μανόλης Κοκολάκης

Μια ρηξικέλευθη και συνάμα πολυσχιδής προσωπικότητα· επίσης όταν είμαι σε διακοπές από την ξεκούραση και όταν δεν μαθαίνεις πολλά δίπλα μου α) κυκλοφορώ στο κέντρο β) διαβάζω βιβλία γ) βλέπω κινηματόγραφο ©

Instagram

&

View Manolis Kokolakis's profile on LinkedIn