Οι καλύτερες 10+1 διασκευές παλιών ελληνικών τραγουδιών

Κατηγορία: μουσικό αυτί Γράφτηκε από τον/την Μανόλης Κοκολάκης Τρίτη, 29 Ιούλιος 2014 17:07

Η μουσική δεν είναι κάτι το απλό.. 

 

Πόσο μάλλον όταν σχεδιάζεις να παρουσιάσεις την επανεκτέλεση ενός υπάρχοντος κομματιού σε ένα κοινό το οποίο μεγάλωσε με ποιοτική ελληνική μουσική. Το κομμάτι αυτό προφανώς έχει ήδη κάνει επιτυχία ακόμα και στα μάτια αυτού του ενός επανεκτελεστή. Είναι μια μεγάλη επιτυχία χρόνων αλλά εσύ, οι ιδέες και τα βιώματά σου, η παρέα σου που κάνετε μαζί πρόβες σε μια γκαρσονιέρα στο Πασαλιμάνι θέλετε να βάλετε το προσωπικό σας στίγμα σε ένα τραγούδι το οποίο σας θυμίζει ένα σκηνικό όμορφο, μια παλιά γκόμενα, μια αγάπη του καλοκαιριού..

 

Ξεκινώ με το τελευταίο απόκτημα της περι ου ο λόγος συλλογής μου που έχει πάρει την ονομασία της από την πινακίδα του αυτοκινήτου μου (μην με ρωτάς γιατί, είναι συνήθεια των early ‘80s, ήσουν αγέννητος τότε.. όπως και εγώ θα μου πεις.. δυστυχώς). 

 

Το κομμάτι αυτό είναι διασκευή της γνωστής επιτυχίας του Μιχάλη Μενιδιάτη: “Λίγο-Λίγο θα με συνηθίσεις” και το συγκρότημα της επανεκτέλεσης αυτής είναι ένα γαλλικό (wtf?) συγκρότημα με  gipsy καταβολές.. Τώρα μην με ρωτήσεις πως κάτι τύποι οι οποίοι κάθονταν στις όχθες του Τάμεση (έλα παγίδα ήταν) και ρέμβαζαν, αποφάσισαν να διασκευάσουν το τραγούδι αυτό.. Ευτυχώς το βρήκαν στον δρόμο τους, εμένα μου αρέσει πολύ και την στιγμή που το πρωτάκουσα σε ένα ψαγμένο μπαράκι στο κέντρο αιφνιδιάστηκα τόσο πολύ, που πήγα μόνος μου σε μία γωνία να το ακούσω, να το απολαύσω κ να προσπαθήσω να θυμηθώ που το ξέρω κ ποιος είναι ο καλλιτέχνης.. 

 

 

 

Η συνέχεια στο παρακάτω link:

1.Bratsch – Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις (Live)

Επόμενο τραγούδι -το οποίο έχω ήχο κλήσης τα τελευταία δύο χρόνια- είναι άλλη μία surf - rock ‘n’ roll διασκευή παλιάς ελληνικής λαϊκής επιτυχίας που ακούγεται τα βράδια στο μπαράκι Μπάτμαν στον Νέο Κόσμο και έχει πρωτο-ερμηνευθεί από τον μεγάλο Στράτο Διονυσίου.. Το πρωτακούς κ νομίζεις ότι ξεπήδησε από την τελευταία ταινία του Quentin Tarantino, όμως αυτός είναι ο βασικός σκοπός του concept «διασκευή γνωστού τραγουδιού»: δηλαδή τι ακριβώς; όταν το πρωτακούς (τυχαία τις περισσότερες φορές) να μην έχεις ιδέα ποιος το ερμηνεύει, αν είναι πρόσφατη ή παλαιότερη επανεκτέλεση, αν είναι από συγκρότημα ή όχι.. 

 

Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα λοιπόν:

1.His Majesty the King of Spain (HMTKOS) - She Killed me 'cause i loved her

Τώρα τι να κάτσουμε να αναλύσουμε για τον Μάρκο Βαμβακάρη και το εκπληκτικό τραγούδι του 1935.. Καταλαβαίνεις τι σου λέω, το τραγούδι αυτό ακούγεται 80 ολόκληρα χρόνια.. Ο μάγκας ρεμπέτης Συριανός χάρισε στην ελληνική μουσική το τραγούδι αυτό και αρκετές δεκαετίες αργότερα οι Locomondo αυτό το –πολύ υψηλής αισθητικής– συγκρότημα το διασκεύασαν ως εξής:

2.Locomondo - Fragosiriani

Επόμενο στη λίστα, η διασκευή που τα ξεκίνησε όλα, μία διασκευή που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ φίλων, κινηματογραφόφιλων φίλων.. (πω πω πω καταπληκτικός συνδυασμός σύνθετου επιθέτου κ ουσιαστικού με το β’ συνθετικό να ταυτίζεται με το ουσιαστικό που περιγράφει). Η πασίγνωστη πλέον διασκευή της γυναίκας από το Μισίρι, της Μισιρλούς του 1927:

3.Pulp Fiction Soundtrack - Opening Theme

 

Μέρος του OST της καταπληκτικής cult ταινίας του μακρινού 1993 “Pulp Fiction” του Quentin Tarantino, του πανέξυπνου αυτού καλλιτέχνη, ο οποίος πάντα ντύνει τις ταινίες του με όμορφα ακούσματα.

Αφήνω τα πολλά τα φιλολογικά και παραθέτω τα links αμεταγλώττιστα ώστε οι μελωδίες των παρακάτω διασκευών να ταξιδέψουν καθέναν από σας εκεί που ταξιδεύουν κ μένα, στα χρόνια τα παλιά:

4.Bratsch - Irinaki (Eιρηνάκι)

5.Bulee "Slim" Gaillard" ft. Βιργινία Μαγκίδου- Τι σε μέλλει εσένανε" σε διασκευή foxtrot

 

6.Imam Baildi ft. Σοφία Βέμπο – Πόσο λυπάμαι

7.Bratch – Ανέβα στο τραπέζι μου του Μανώλη Αγγελόπουλου· από τα ωραιότερα τσιφτετέλια του μακρινού 1960

 

 

8.Imam Baildi – Δεν θέλω πια να ξαναρθείς

9.Imam Baildi – Ο Πασατέμπος

 

10.Lego – Τα ζηλιάρικά σου μάτια (του Μάρκου Βαμβακάρη κ αυτό)

 

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ έχω ήδη φτιάξει μια playlist με τα παραπάνω κομμάτια κ με λίγα ακόμα του ιδίου μήκους κύματος.. Τώρα μπορείς να την φτιάξεις κ εσύ..

 

Thank for sharing!

About The Author


Μανόλης Κοκολάκης

Μια ρηξικέλευθη και συνάμα πολυσχιδής προσωπικότητα· επίσης όταν είμαι σε διακοπές από την ξεκούραση και όταν δεν μαθαίνεις πολλά δίπλα μου α) κυκλοφορώ στο κέντρο β) διαβάζω βιβλία γ) βλέπω κινηματόγραφο ©

Instagram

&

View Manolis Kokolakis's profile on LinkedIn