Το φαινόμενο Γκαρούτσος

Κατηγορία: σκέφτομαι & γράφω Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Κουρμούλης Τρίτη, 30 Σεπτέμβριος 2014 09:49

Όσοι από εσάς είχατε την τύχη (;!) να φοιτήσετε σε κάποιο τμήμα θετικών ή τεχνολογικών επιστημών είναι μάλλον απίθανο το όνομα Γκαρούτσος να μην χτυπάει καμπανάκι στο μυαλό σας. Είναι πλέον τόσο διαδεδομένο και εδραιωμένο που έχει καταφέρει να είναι generic brand, που λέει και ένας φίλος των οικονομικών, στον τομέα των πανεπιστημιακών σημειώσεων.

 

Για εσάς που δεν σας θυμίζει κάτι ο όρος Γκαρούτσος, εν συντομία να σας πω ότι πρόκειται για μια συλλογή και συρραφή πανεπιστημιακών σημειώσεων που επικεντρώνονται στην επίτευξη του απόλυτου στόχου, στο να περάσεις το μάθημα που χρωστάς.

Αλλά ποιος είναι ο Γκαρούτσος;

Η επίσημη εκδοχή λέει ότι ο συγγραφέας των βιβλίων είναι ο κ. Γιάννης Γκαρούτσος, ο οποίος υπογράφει ο ίδιος προσωπικά το κάθε γνήσιο αντίτυπο το οποίο εκτός των άλλων περιέχει και μια χρωματιστή κάρτα με το τηλέφωνο επικοινωνίας για να κανονίσεις ιδιαίτερα με τον ίδιο!

Όποτε είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι ο Γκαρούτσος εργάζεται εν μέρει τουλάχιστον ως καθηγητής.


Το ερώτημα που γεννάτε τώρα είναι τι έχει σπουδάσει αυτός ο άνθρωπος;

Ανατρέχοντας στο κατάλογο με τα βιβλία του συγγραφέα συναντάμε μαθήματα μαθηματικών όπως συνήθεις διαφορικές εξισώσεις, αριθμητική ανάλυση και πιθανότητες. Μαθήματα κοινά σε τμήματα του πολυτεχνείου άλλα και των φυσικομαθηματικών. Παρακάτω διακρίνουμε βιβλία για ηλεκτρικά κυκλώματα και ηλεκτρικές μηχανές. Σαν να ξεκαθαρίζει το πράγμα ηλεκτρολόγος μηχανικός είναι ο άνθρωπος. Συνεχίζοντας όμως στην λίστα ξεχωρίζεις μαθήματα στατικής, θερμοδυναμικής, κβαντομηχανικής, ηλεκτρονικής και μηχανική παραμορφώσιμου.

 

Τι γίνεται εδώ πέρα; Δεν υπάρχει κάποιο τμήμα πανεπιστημίου που στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών να συνδυάζει ηλεκτρονική, κβαντομηχανική και μηχανική παραμορφώσιμου! Η πιο λογική κατ’εμε εξήγηση είναι ο κ. Γκαρούτσος να έχει πτυχίο φυσικής και άπλετο χρόνο για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Υπάρχει και μια δεύτερη θεωρία που λέει ότι πίσω από το brand Γκαρούτσος κρύβεται μια ομάδα αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων που είδε την ευκαιρία και εκμεταλλεύτηκε την αγορά των πανεπιστημιακών σημειώσεων. Πιθανότατα η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση, ποιος ξέρει μπορεί οι καθηγητές να εκδίδουν τα βιβλία αυτά με ασκήσεις που Ποτέ δεν θα βάλουν στις εξετάσεις!


Το ζήτημα ουσίας όμως παραμένει άλλο. Τι γνώσεις και τι εφόδια αποκομίζεις από το «Γκαρούτσιο» διάβασμα και από τις εξπρές εξεταστικές. Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών ελαχιστοποιεί και απλουστεύει την θεωρία παραλείποντας αποδείξεις και θεωρήματα και επικεντρώνεται σε πλήθος παραδειγμάτων και μεθοδολογιών. Ουσιαστικά σου δίνει τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία για την εξέταση. Σε αυτό όμως που υστερεί είναι στην μετάδοση του τρόπου σκέψης, των λογικών βημάτων και θεωρήσεων που έχουν γίνει που στο κάτω κάτω είναι και αυτό που θα σου μείνει 3-4 χρονιά μετά το τέλος των σπουδών.

 

Γιατί οι μεθοδολογίες ξεχνιούνται και ναι μεν θα περαστεί το μάθημα άλλα στο πηλίκο μηδέν.

Για αυτό καλός και ο Γκαρούτσος άλλα με μέτρο.

Thank for sharing!

About The Author


Γιώργος Κουρμούλης

Φοιτητής Μηχ2 (Μηχανολόγος Μηχανικός), Gamer, TV series addict